Az elektronikus pénzforgalom bővülése még a koronavírus-járvány kitörése előtti szinteket is felülmúlta 2021 végén

Budapest, 2022. március 16. – A pénzforgalmi infrastruktúra fejlődése kapcsán az év utolsó negyedévében nem történtek számottevő változások, a Kereskedelmi törvény hatása is döntően kifutott, ugyanakkor a fogyasztók egyre nyitottabbak az innovatív fizetési kártyás megoldások felé, amit jól tükröz a mobiltárcákba regisztrált kártyák számának rendületlen bővülése is. Az elektronikus pénzforgalom tekintetében azonban a koronavírus-járvány kitörése előtti szinteket meghaladó növekedés történt mind a kártyás vásárlásoknál, mind az átutalásoknál.

Az azonnali fizetések vonatkozásában ráadásul még a kártyás forgalomnál is dinamikusabb a
fejlődés. Mindezek mellett folytatódott a készpénzfelvételeket érintő korábbi tendencia, így tovább nyílt az olló a kártyás vásárlások és készpénzfelvételek értéke között az előbbi javára. 2021 negyedik negyedévében a fizetési rendszerek forgalma tekintetében további dinamikus bővülés érzékelhető, a Bankközi Klíring Rendszerben (BKR) elszámolt tranzakciók tételszáma a negyedévben meghaladta a 100 millió darabot. A pénzforgalmi likviditás 2021 negyedik negyedévében enyhén tovább csökkent, ugyanakkor annak szintje változatlanul biztosítja az átutalási tranzakciók zavartalan teljesítését.

https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2022-evi-sajtokozlemenyek/az-elektronikus-penzforgalom-bovulese-meg-a-koronavirus-jarvany-kitorese-elotti-szinteket-is-felulmulta-2021-vegen