Pénzügyi Navigátor

A Magyar Nemzeti Bank a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központot azzal a céllal hozta létre, hogy a pénzügyi termékeket vagy szolgáltatásokat igénybe vevő fogyasztókat támogassa egyrészt általános, széles körű tájékoztatással, másrészt panaszaik vagy jogsérelmeik orvoslásával.
Célunk, hogy tájékoztatóinkkal és alkalmazásainkkal segítsük Önt a tudatos pénzügyi döntéshozatalban, hogy megvédjük Önt a tisztességtelen vagy jogosulatlan szolgáltatói gyakorlatoktól, valamint a kormányzati és a civil szféra szereplőinek együttműködésével elősegítsük a pénzügyi tudatosság megerősítését Magyarországon.

Forrás:
http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem

Pénzügyekben Önnel – Önért!

Tervezzen egész évre!

Elkezdődött az új év, az ünnepi kiadások hatásait sokan ilyenkor érzik meg először igazán. A felvett áruhitelekhez, gyorskölcsönökhöz kapcsolódó kötelezettségek, az első törlesztőrészletek most válnak aktuálissá, ami nehézséget okozhat az év végi költekezések miatt. A friss élményekből, tapasztalatokból kiindulva könnyű belátni, hogy egy kis tervezéssel, odafigyeléssel el lehet kerülni a későbbi nehéz helyzeteket.

Ahogy az év eleje jellemzően a fogadalmak, új tervek, elhatározások időszaka, úgy érdemes a pénzügyek terén is tiszta lappal indítani. Ennek egyszerű módja a háztartási költségvetés készítése, aminek segítségével tervezhetőek és nyomon követhetőek a pénzmozgások, ezáltal átláthatóbbak és kiszámíthatóbbak a család pénzügyei. A költségtervet érdemes hosszabb távra, akár egy teljes évre elkészíteni, amihez ajánlott minden kiadást és bevételt figyelembe venni. Fontos, hogy a rendszeres tételek, például jövedelem, illetve rezsiköltségek mellett az év során alkalmanként felmerülő nagyobb kiadások is szerepeljenek a listában. A jelentősebb ünnepek, mint a húsvét vagy a karácsony, és egy-egy várható családi esemény, például kerek évfordulós születésnapi rendezvény vagy egy esküvő költségei mellett mindenképpen számolni kell a már tervezett utazások, nyaralások anyagi vonzatával is. Nem szabad elfelejtkezni továbbá az iskolakezdéssel járó nyár végi kiadásokról sem. A költségvetési terv célja, hogy kiszámíthatók legyenek a pénzügyek, megelőzve ezzel az anyagi nehézségeket. Mivel családi kasszát érintő, előre nem látott események bármikor előfordulhatnak, érdemes úgy alakítani a költségvetést, hogy megtakarítás is szerepeljen benne, amiből egy-egy váratlan kiadás fedezhető.

A költségvetési tervvel kapcsolatos hasznos tippekért olvassa el a Tervezze meg kiadásait! című Pénzügyi Navigátor füzetet, vagy tekintse meg a legfontosabb tudnivalókat röviden összefoglaló egyperces kisfilmet!

A kalkulációhoz használja a Pénzügyi Navigátor Háztartásiköltségvetés-kalkulátort, amellyel otthon, kényelmesen elvégezheti a szükséges számításokat! Mindemellett a program spórolással kapcsolatos hasznos tanácsokkal is szolgál.
Legyen előrelátó, tervezzen egész évre már most! Tájékozódáshoz használja a Pénzügyi Navigátor anyagokat! Ha segítségre szorul vagy kérdése van, személyesen is felkeresheti kollégáinkat, szakértőink díjmentesen állnak rendelkezésre az MNB ügyfélszolgálatán, vagy a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat 13 megyeszékhelyen működő irodáiban és a kitelepüléseken.

Forrás:
https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/penzugyi-navigator